De Heemskerkse schrijfster Maria Genova is een van de geportretteerde vrouwen in het boek 'Schoonheid is jezelf zijn', waarin bekende en minder bekende Nederlanders vertellen wat schoonheid volgens hen is.
Van topsporters zoals Ranomi Kromowidjojo tot topmodellen zoals Daniella van Graas en van vrouwen met brandwonden tot jonge meiden die in een rolstoel zitten. Hun kijk op schoonheid is heel verschillend en vaak ook confronterend. Genova schreef ook de inleiding van het boek, over de ontwikkeling van het schoonheidsideaal. Lange en slanke vrouwen werden vroeger als spuuglelijk gezien. Een bleke huid was tien keer beter dan een gezonde bruine tint. Maar het schoonheidsideaal is inmiddels verschillende keren veranderd, zelfs zo rigoureus dat inmiddels slechts twee procent van de vrouwen aan het huidige schoonheidsideaal voldoet. 

 

'Dit is ook de reden waarom ik meteen enthousiast was toen samensteller Anouk Dijkstra me vroeg om aan het boek mee te werken', zegt Genova. 'Ik vind dat de media ons een niet realistisch beeld van de moderne vrouw voorspiegelen. Al die modellen zijn superslank, met glanzend haar en spierwitte tanden. Stiekem weet je dat er heel veel wordt gefotoshopt, maar toch. Elke keer denk je: hoe krijgen die vrouwen het voor elkaar om er zo uit te zien? Het erge is dat veel jonge meiden echt hun best doen om op die modellen te lijken en allerlei stoornissen zoals anorexia of een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Wat dat betreft is het boek een verademing: zinvolle gedachten en prachtige foto's van normale vrouwen. Ik vond het heel mooi en verfrissend om te lezen hoe vrouwen met een soms zware handicap over schoonheid denken. Ik denk dat dit boek alle vrouwen die niet tevreden zijn over hun schoonheid bij hun zelfacceptatie kan helpen.'
 
Het boek 'Schoonheid is jezelf zijn' is verkrijgbaar bij alle boekhandels en ook via de site www.happybeautifulyou.nl
 
Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn